Interview met Isa Cok

Het 16-jarige toptalent Isà Cok zit in de Franse selectie en was deel van het succesvolle Franse juniorenteam bij de EJK 2018. Zij heeft Nederlandse ouders die 14 jaar geleden naar Frankrijk emigreerden en kan daardoor profiteren van het excellente opleidingssysteem in Frankrijk. Isà staat momenteel op nummer 70 van de wereldranglijst “onder 18″. Lees haar inspirerende verhaal in dit uitgebreide interview dat ze aan tafeltennis.nu gaf.

Vraag: Kun je wat vertellen over je tafeltennis in je beginjaren?
Met tafeltennis beginnen ging best natuurlijk zonder dat ik het mezelf echt kan herineren omdat ik toen pas 4 jaar was. Wat ik ervan weet is dat ik altijd met balletjes speelde en op de tafel zat omdat ik toen nog te klein was. En ik hoor het pas net omdat ik het aan mijn vader vroeg, toen speelde ik dus al anderhalf uur per dag. Mijn vader en moeder zijn een tafeltenniskoppel, ze hebben elkaar op jonge leeftijd ontmoet bij TTV Dordrecht.

Vraag: Daarna ging je op een gegeven moment (ook) in Frankrijk spelen?
We zijn met mijn familie naar Frankrijk verhuisd toen ik anderhalf was. Ik ben begonnen in het clubje in het dorp hiernaast, Aix-en-Othe, dat door mijn vader en moeder werd geleid en mijn vader trainde mij. Ik ga nu nog steeds wanneer het kan even op bezoek op het clubje en ik werk nog steeds met mijn vader ! Ik had daarnaast tot ongeveer mijn 7de nog een licentie in Nederland en heb een paar keer getraind op Papendal en ging ook in Dordrecht trainen. Ik heb meerdere ranglijst-toernooien in Nederland gespeeld. Ik had met 6 jaar al een A-licentie. Ik geloof dat ik de jongste ooit was. Maar toen de keuze kwam tussen de Franse detectie en Nederland, waar ze me niet zoveel te bieden hadden, ben ik definitief naar Frankrijk gegaan en heb toen ook van nationaliteit gewisseld. Ik houd hoe dan ook een goede band met sommige mensen van de NTTB zoals Titus Damsma en Igor Heller, die ik ook nog regelmatig op internationale toernooien zie !

Vraag: Wanneer kwam je in beeld bij de Franse bond en hoeveel ging je toen per week trainen en spelen?
In 2007, op mijn vijfde werd ik regionaal kampioen van de Champagne-Ardenne dus toen begon ik al een beetje met regionale stages en in 2010 heb ik mijn eerste nationale detectie stage gedaan en toen trainde ik 18 uur per week door elk vrije moment dat ik had, ook tussen de middag, te trainen.

Vraag: Hoe is het in Frankrijk georganiseerd voor hele jonge toptalenten?
Op die jonge leeftijd toen ik in het Franse detectie-systeem was, bleven we nog in het dagelijks leven op onze eigen plek en trainde ik regelmatig met andere spelers en detectie-trainers die bij ons langskwamen. We hebben zelf besloten nog een tijd uit de detectie te stappen dus ik ben in die periode vooral thuis blijven trainen.

Vraag: Nu train je bij een trainingscentrum van de Franse bond in Nancy dat vergelijkbaar is met Papendal. Hoe is dat georganiseerd?
Ik zit nu al inderdaad 2 jaar op het trainingcentrum van Nancy met de nationale selectiegroep van ongeveer 10 meisjes van 14-18 jaar en ik ga volgend seizoen daar verder met de trainer Ludovic Remy. We hebben daar een heel goed georganiseerde planning met meestal ‘s ochtends 2 uur school en 2 uur training en dan ‘s middags meestal 2 uur school en 3 uur training en dan hebben we ‘s avonds nog anderhalf uur studie voor het huiswerk. Ik slaap daar doordeweeks op het internaat, het is namelijk 3 uur rijden van huis.

Vraag: Kun je wat vertellen over de verschillende aspecten van de opleiding tot topspeler en hoe(veel) aandacht daaraan besteed wordt?
Toen ik begon was tafeltennis meer gebaseerd of het technische aspect maar hoe groter ik word, hoe meer andere aspecten belangrijk worden zoals mentaal, taktiek en fysiek. Op mijn trainingcentrum in Nancy heb ik een hele goede begeleiding met een mentale coach, fysiotherapeuten en doe ik een fysiek programma met onder andere het speciale werk dat ik van kleins af aan met mijn vader doe. Ik heb ook een groepje hele goede coaches heb die me altijd aanmoedigen en het beste voor mij willen. Ik heb ook altijd mijn vader er nog bij op afstand en in de momenten dat ik thuis ben, die erg aan mijn lange termijn doel werkt, om te zorgen dat ik mezelf niet blesseer en me eraan herinnert dat de resultaten op korte termijn alleen maar stapjes zijn van mijn weg!

Vraag: Frankrijk is wat niveau betreft een van de dominante landen in Europa. Zeker ook bij de jeugd steekt Frankrijk er bovenuit. Is dit alleen verklaarbaar door het maken van veel trainingsuren en door de kwaliteit en de sterkte van de trainers en sparringpartners of zijn er volgens jou nog andere voordelige factoren in Frankrijk?
We hebben met Frankrijk inderdaad goede resultaten geboekt, ook in de jeugd-categorieën. We hebben zojuist 13 medailles gewonnen op de Europese Jeugd Kampioenschappen in Cluj-Napoca, we waren eerste in het landenklassement! Ik denk dat we in Frankrijk veel geluk hebben om mensen te hebben die vanaf onze jonge leeftijd achter ons staan om ons later op het allerhoogste niveau te brengen. We hebben ook goede trainingsomstandigheden. Het is ook belangrijk je eigen pad te kiezen, want niet iedere plek is goed voor iedere speler, omdat we ook vooral een individuele sport blijven. Ik denk dat we echt een goed team hebben samengesteld, hetgeen waarnaar we vanaf het begin hebben gezocht. Ik heb bij meerdere clubs gespeeld om die club te vinden die het beste bij mij past op een gegeven moment.

Vraag: Hoeveel internationale jeugdtoernooien heb je de afgelopen jaren al gespeeld?
Ik ben vanaf mijn eerste jaar kadettten begonnen met regelmatig internationalen toernooien te spelen, in het totaal heb ik er 14 gespeeld. Ik ben ook geselecteerd voor de Europeese Top-10 begin van dit seizoen. Daar ben ik 3e geworden. De afgelopen 2 jaar was ik in de Franse selectie van de Europese kampioenschappen. Ik heb dit jaar als eerstejaars junior meegedaan, dus ik denk dat er een goede kans is dat ik volgend jaar door ga met internationale toernooien, dat hoop ik in ieder geval !

Vraag: Welke speelstijl en speltype heb je?
Ik heb een aanvallende speeltype, ik hou ook enorm van alle variaties die er in tafeltennis zijn, anders zou ik het saai vinden. Ik denk dat mijn sterke punten mijn snelheid en mijn kwaliteit zijn en het feit dat ik een complete speler ben.

Vraag: Heb je een link naar een youtube-video met een mooie partij van je?
Hier is een wedstrijd waar ik erg goed heb gespeeld dit jaar op het Franse Open: https://www.youtube.com/watch?v=iYS0SFxeaS4
En hier is een hele leuke wedstrijd waar ik tegen Kim Hergelink speelde toen ik klein was en nog in Nederland speelde: https://www.youtube.com/watch?v=Zs0BgOR6Yc4

Vraag: Je staat nu 70e op de wereldranglijst van “onder 18″ als 16-jarige. Hoe lang heb je al een notering op de wereldranglijst en hoe heeft die zich ontwikkeld tot nu toe. Waar wil je ongeveer uitkomen in je laatste juniorenjaar?
Ik ben sinds mijn eerste jaar kadetten geklasseerd op de wereldranglijst en mijn klassement is tot nu toe stijgend en ik ben daar ook heel trots op alhoewel ik wel weet dat de klassering internationaal niet alleszeggend is. Ik heb de kans gehad om vorig jaar bij het Europeese Top-10 mee te doen in Engeland. Dat is een competitie die ik echt heel erg leuk vind en die ik stiekem wel wil doen in mijn laatste juniorjaren. Ik weet wel dat dat erg moelijk zal zijn maar ik doe mijn best !

Vraag: Hoe is je onderlinge balans (over de jaren) tegen de Nederlandse top kadetten en junioren als Emine, Emma, Karlijn, Rachel, Sharon, Yoeke en Shuohan?
Tot nu toe heb ik in internationale toernooien nog nooit tegen een Nederlandse speelster verloren, ik heb dit jaar nog bij de Europese kampioenschappen tegen Yoeke gespeeld en tegen Shuohan in mixed dubbel. Ik kan zeggen dat het niet heel makkelijk was !

Vraag: Bij de EJK ben je 4e geworden met het Franse juniorenteam waarin jij de jongste was. Hoe heb je dit ervaren?
Met mijn jaargenoot Camille Lutz waren we inderdaad de jongsten van het juniorenteam, het was een ongelofelijke ervaring. We hadden een hele goede team-mentaliteit en hebben alles gegeven wat we maar konden. Ik heb ook een gooie kans gekregen om een vrij vaste 3e plaats te hebben in het team en heb dus aardig wat wedstrijden kunnen spelen.

Vraag: Voor de verdere toekomst. Wat zijn je ambities in het toptafeltennis en hoe zie je je jezelf verder ontwikkelen? Ga je komend jaar al Pro-B competitie spelen?
Ik heb al een hele lange tijd als langetermijn doel om uit te blinken op de Olympische Spelen in 2024 en dan is daar ook nog eens bijgekomen dat die in Parijs zijn ! Er zijn natuurlijk enorm veel etappes te maken om daar te komen en ook erg veel werk te verzetten maar daar doen we het voor! Ik speel ook al 3 jaar op mijn club in Issy-les-Moulineaux, dicht bij Parijs en ik krijg volgend jaar de kans om mijn debuut te maken in de Pro-competitie (nieuwe opzet).

Vraag: Hoe is de begeleiding van de Franse bond voor jonge selectiespelers van de nationale seniorenteams? Kun je na je 18e nog blijven trainen in de nationale centra bijvoorbeeld?
Ik heb nog een vaag beeld van wat ik na mijn laatste junior jaar zal doen dus daar kan ik nog niet echt antwoord op geven. Ik zal in ieder geval op de plek zijn die mij het verst kan brengen en waar ik met veel plezier hard kan werken.

Vraag: Nog iets wat je zelf wil vertellen of aan dit interview wil toevoegen?
Al woon ik in Frankrijk en speel ik ook voor Frankrijk ben ik nog steeds heel erg gehecht aan Nederland. Ik zal het niet verbergen dat ik voor bijna alle andere sporten voor Nederland ben en dat ik nog steeds de Nederlandse televisie volg ! Als ik in Nederland ben voel ik mezelf altijd nog een beetje thuis al heb ik er maar kort gewoond en daarom is het ook een plezier voor mij om op al deze vragen te antwoorden !
Jullie kunnen al mijn avonturen volgen via mijn Facebook-site: https://www.facebook.com/Is%C3%A0-Cok-504459786609794/

Isà, hartelijk dank voor dit interview aan tafeltennis.nu en veel succes met je tafeltenniscarrière!

Vakantie periode 50plus

Ook de 50plussers zijn inmiddels aan hun vakantie periode begonnen.
De grote groep die altijd op de dinsdagmiddag onder het genot van kop koffie en versnapering een balletje kon slaan, hebben nu vrij af vanaf 3 juli tot 12 augustus.

We hopen iedereen na deze periode weer gezond en wel terug te zien!

Martin Boet overleden

Ons oud-lid Martin Boet is na een lang ziek bed van ons heen gegaan.

Wij wensen Annelies in deze moeilijke tijd zonder haar oud teamgenoot en tevens haar man veel sterkte toe.

Martin heeft altijd met veel plezier bij Ttv Dordrecht gespeeld en wij hopen dat hij ze daar boven ook wat bij leert.

 

start training nieuwe seizoen

Afgelopen donderdag (29 juni) heeft de laatste training voor de jeugd plaatsgevonden. Nu is het tijd voor een welverdiende vakantie. Op maandag 14 augustus zullen de trainingen weer starten. Let op dit is al tijdens de laatste week van de zomervakantie.??????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vervanging lessen beginnende jeugd

Vorige week is Jan geopereerd, hij  heeft een nieuwe heup gekregen. De komende weken zal hij revalideren. Afhankelijk van hoe goed het met hem gaat zal hij de trainingen voor de beginnende jeugd weer op zich nemen. Tot die tijd worden de trainingen waargenomen door o.a. Kevin Waalboer en Collin Schram.

Veel beterschap Jan en we hopen je snel weer te zien.

DORDT SUCCES OP WELPENTOERNOOI

Zaterdag 29 april, werd voor de eerste keer het: Hubo-welpen-toernooi georganiseerd. Hiervoor werden welpen van verschillende verenigingen uitgenodigd.
Sheng-Jacco, Maurice en Bram van TTV-Dordrecht deden hier aan mee.
Ze werden in aparte poules ingedeeld en zo kon het toernooi beginnen!
Het was voor alle 3 hun eerste toernooi dus een spannend moment.

Toch wisten ze alle 3 als eerste in hun poule te eindigen!
Alle nummers 1 werden vervolgens weer in een nieuwe winnaars-poule aan elkaar gekoppeld dus zo konden ze hier uitmaken wie uiteindelijk de echte winnaar zou worden.

Ook hier deden ze het super!
Uiteindelijke uitslag:
1.Sheng-Jacco Ttv Dordrecht
2.Maurice Ttv Dordrecht
3.Matthias Gorkum
4.Bram Ttv Dordecht
5.Sander
6.Evelien

(Prijs uitreiking werd gedaan door o.a ex-Dordtenaar Mia Alting)
Super uitslag van Dordrecht natuurlijk, bijna de maximale score eruit gehaald met 3 deelnemers. Het is dan ook niet voor niks dat ze ook de grote wisselbeker mee naar huis mochten nemen!
Misschien krijgt hij nog een plekje op de club?!
De plek is in ieder geval gereserveerd!

Via deze weg wil ik nog een keer tegen de jongens zeggen dat ik enorm trots op ze ben en dat ik hoop dat ze nog veel prijzen gaan pakken, maar vooral er zoveel plezier uit blijven halen

welpentournooi HUBO 1 - kopie welpentournooi HUBO 2 welpentournooi HUBO 3 welpentournooi HUBO 4 welpentournooi HUBO

Europa League Finale AJAX!!!

Op woensdag 24 mei om 20.30 speelt Ajax tegen Manchester United.
Zit je niet in het stadion in Stockholm dan is de kantine van TTV Dordrecht een mooie 2e optie.
Of je nou wel of niet voor Ajax bent, is dit voor het Nederlands voetbal een heel belangrijke wedstrijd.

Dus kom allen kijken op de grote beamer in de kantine!
En schreeuw ze naar de overwinning!

Tot dan!!

Afbeeldingsresultaat voor ajax europa league

Training 27 Maart Collin Schram

Collin Schram geeft vandaag de trainingen zowel voor de senioren als de junioren selectie.

Collin is bezig met zijn trainings-cursus zodoende moet hij wat stage uren maken bij ons.
Wij wensen Collin veel succes en een leerzame tijd toe.