Vertrouwenspersoon TTV Dordrecht

We willen allemaal op een plezierige manier onze sport beoefenen en positief betrokken zijn bij onze vereniging. Een prettige en veilige omgeving is hiervoor een vereiste. Helaas is dit niet altijd een vanzelfsprekendheid en kan ongewenst gedrag voor komen. Voel je je niet prettig bij onze vereniging en kom je er zelf niet uit,  heb je behoefte aan een gesprek hierover, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon.

Binnen onze vereniging is Joop van Laake vertrouwenscontactpersoon (VCP).

Waarvoor kun je bij een VCP terecht?

Bij een VCP kun je bijvoorbeeld terecht als je geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag binnen de vereniging. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of geweld.

Dat gedrag ongewenst is, is soms heel duidelijk, bijvoorbeeld slaan, aanranding of schelden. Soms is dat wat minder duidelijk.

De één vindt iets een grapje, terwijl de ander het als pesten ervaart. Of je hebt het gevoel dat je trainer alleen naar jou heel kritisch of negatief is. Maar in alle situaties geldt: “wat ongewenst is, dat bepaal jij”. Ongewenst is alle gedrag, dat door de persoon in kwestie als ongewenst wordt ervaren.

In eerste instantie kun je proberen de persoon die het ongewenste gedrag vertoont aan te spreken op zijn gedrag. Maar soms lukt dat niet. In dat geval kan een VCP hulp bieden.

Wat doet de VCP?

Een VCP biedt in eerste instantie een luisterend oor. Verder kan hij je advies geven over de te nemen stappen en je hierbij begeleiden. Ook kan hij bemiddelen bij een gesprek met derden. Dit alles natuurlijk in samenspraak met jou. Alles wat je met de VCP bespreekt is vertrouwelijk en blijft tussen jullie.

Onze VCP, Joop van Laake, heeft ruime ervaring als coach (zie zijn website www.praatmijnheer.nl). Joop van Laake kan je ook ondersteuning geven bij persoonlijke problemen die je bij het uitoefenen van je sport belemmeren. Denk hierbij aan het omgaan met het verliezen van een wedstrijd en de bijkomende teleurstelling, het omgaan met teamgenoten of het omgaan met kritiek.

Naast het feit dat een VCP eerste aanspreekpunt is voor onze leden (en eventueel hun ouders) adviseert en hij de vereniging ook over het creëren van een “veilig” sportklimaat.

Joop van Laake is bereikbaar via: Telnr.: 078-6212638 @: jjvlaake@wxs.nl