Competitie uitleg

Toe aan een uitdagender vorm van tafeltennis? Doe dan mee aan de competitiewedstrijden, opgezet door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB). Wanneer je deze stap zou willen maken dien je je te wenden tot dan wel de wedstrijdsecretaris Jeugd bij jeugdleden als bij de wedstrijdsecretaris Senioren bij seniorenleden.

Wanneer je competitie wilt gaan spelen, dien je in het bezit te zijn van een tafeltennis bat. Aan de ene kant moet een rood rubber bevestigd zijn en aan de andere kant een zwarte. Deze rubbers moeten zijn goedgekeurd door de ITTF (International Table Tennis Federation). De beide rubbers hoeven niet per se hetzelfde te zijn. De keuze van rubbers hangt helemaal van jouw eigen speelstijl af. Voordat je nieuw materiaal gaat aanschaffen, adviseren wij je om op de club na te gaan welke rubbers voor jouw stijl het meest geschiktst zijn. Dit kun je navragen bij de diverse trainers. Maar ook veel clubleden hebben er veel verstand van.

Verder heb je het zwart/groene clubshirt nodig die je zult dragen tijdens de competitiewedstrijden. Dit clubshirt is te koop bij een van onze bestuursleden voor een bedrag van €15,-. Ook zul je goede binnen zaalschoenen en een donkere short of rok moeten dragen. Lichte kleuren, en vooral wit, zijn verboden als draagstukken tijdens competitie. Dit vanwege de simpele rede dat de tegenstanders anders de bal niet meer zien, die is immers ook wit.

In totaal kent een jaar 20 competitiewedstrijden, verdeeld over een voorjaars- en najaarscompetitie. De voorjaarscompetitie duurt van februari/maart t/m april/mei. De najaarscompetitie duurt van september t/m november/december. Per competitie wordt je meestal in een poule van 6 teams ingedeeld. Deze poule indeling vindt op verschillende klassen plaats. Na iedere competitie bestaat de mogelijkheid tot promovering of degradatie naar een andere klasse.

In de moderne tijd van de competities kent tafeltennis twee vormen: de reguliere en duo competitie. Het verschil tussen deze competities zit hem in het aantal teamleden dat aan een wedstrijd deelneemt. Bij de reguliere competitie zijn dit er 3, terwijl het bij de duo maar 2 zijn. Dit heeft tot gevolg dat een reguliere competitie in totaal 10 wedstrijden op een avond kent, namelijk negen enkelspellen en één dubbel. De duo competitie kent er maar 5, vier enkelspellen en één dubbelspel. Let wel: de duo competitie kent men tot op heden alleen nog bij de senioren. Bij de jeugd is deze vorm nog in haar testfase.

Verder spelen de reguliere seniorenteams tot en met de 3e klasse en de jeugdteams tot en met de 1e klasse in de regio Dordrecht. Dit houdt in dat gespeeld kan worden in de Drechtsteden en Alblasserwaard. Tussen door kan een keer in Rotterdam of noordelijker gespeeld worden. De senioren duo teams spelen ook in deze gebieden, maar met meer regelmaat in Rotterdam of noordelijker. Dit heeft te maken met het feit dat de duo wedstrijden korter duren dan de regulieren. Vervoer naar de uitwedstrijden dient zelf ondernomen te worden. Gewoonlijk wordt onderling afgesproken wie wanneer waarheen gaat rijden, gebaseerd op een eerlijke balans. Voor de jeugdteams wordt een van de ouders van een teamlid aangewezen om het team naar de uitwedstrijd te begeleiden. Ook dit op basis van een eerlijke balans.

Voor senioren geldt dat thuiswedstrijden kunnen gespeeld worden op een eigen gekozen doordeweekse avond vanaf 20.15. Dit wel overlegt hebbend met de wedstrijdsecretaris. Jeugdteams spelen op de zaterdagochtend vanaf 09.00 t/m 13.00.

Naar hoelang je zelf zin hebt, kun je voor een van de twee, dan wel voor allebei de competities inschrijven (alleen voor senioren).

Tussen de competities vinden vaak vele tafeltennistoernooien plaats. Genoeg mogelijkheden dus om het niveau op peil te houden.